Ako si basista ili bubnjar i želiš da osetiš napredak u svom sviranju za samo 2 dana, prijavi se na intenzivni dvodnevni bib seminar!

Veliki pozdrav! Moj kolega bubnjar Branko Popović i moja malenkost, basista Vladimir Samardžić, smo profesionalni muzičari, diplomci akademije Berklee College of Music u Bostonu. Ovaj muzički seminar smo osmislili 2019. sa željom da na jedan poseban, efikasan način pomognemo svima vama, bubnjarima i basistima, u usavršavanju i prevazilaženju različitih  problema i to iz ugla muzičara koji su najneposrednije upućeni jedno na drugo, kao  članovi ritam sekcije.

Do sada je naše seminare pohađalo više od 50 basista i bubnjara ne samo iz Srbije, već i iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Šta je BIB SEMINAR?

BiB SEMINAR je jedinstven intenzivni seminar za bubnjare i basiste u trajanju od dva (2) dana, koji vode poznati muzičari, Berklee diplomici, profesor bubnjeva Branko Popović i profesor bas gitare Vladimir Samardžić.

 

Kao instrumentalisti koji najbliže sarađuju u modernoj muzici i od kojih najviše zavisi kvalitet izvođenja neke kompozicije u smislu tempa, gruva i atmosfere, basisti i bubnjari na ovim radionicama usavršavaju svoje znanje i veštine individualnim i zajedničkim radom u okviru različitih ritam sekcija pod mentorstvom iskusnih predavača.

Seminar je osmišljen tako da u toku 2 dana, od ujutru do uveče, fokusiranim, metodičkim, ali zabavnim radom, sve učesnike izmešta iz uobičajene zone komfora i podiže na viši nivo sviranje instrumenta. Ovo se radi u skladu sa konceptima po kojima su učili i vežbali neki od najpoznatijih i najuspešnijih muzičara današnjice, ali na način koji su osmislili Branko Popović i Vladimir Samardžić.

Šta povezuje BIB SEMINAR i Berkli?

SEMINAR ZA BASISTE i BUBNJARE je kreiran na osnovu iskustva koje su profesori V.Samardžić i B.Popović stekli tokom studija u Bostonu na Berklee akademiji, pohađajući mnoge workshop-e, radionice, masterclass-eve vrhunskih basista i bubnjara. Baziran je na programima koje su kreirali nakon povratka u Srbiju, koje su je su godinama razrađivali u okviru svojih privatnih škola. Vladimir Samardžić u okviru škole bas gitare VladaBassLessons, a Branko Popović u okviru Bubnjarskog Instituta. 

Kome je namenjen BIB SEMINAR?

Namenjen je bubnjarima,  perkusionistima, bas gitaristima i kontrabasistima svih generacija koji već imaju određeno iskustvo sviranja u nekom bendu.

Ovaj seminar nije za apsolutne početnike. 

BiB Seminar je za:

 • Sve koji se muzikom bave iz hobija i jednostavno žele da budu bolji na svom instrumentu

 • Muzičare kojima je muzika dodatni sekundarni izvor prihoda, ali osećaju, znaju da mogu bolje i žele konačno da se pomere sa mrtve tačke gde se godinama nalaze

 • Sve profesionalne muzičare koji žive od muzike i gladni su napredovanja, novih saznanja, pomeranja svojih granica izlaskom iz “komforne zone” pod mentorstvom vrhunskih predavača

 • Ovaj seminar ja namenjen bubnjarima i basistima različitih nivoa koji osećaju da su stali u razvoju, da tapkaju u mestu, da se često ponavljaju u kreiranju bas linija, bubnjarskih paterna ili sviranju solo deonica, i ne znaju kako da se pokrenu napred

 • On je takodje namenjen i svima onima koji osećaju da su na pravom putu, da napreduju, ali im treba nova ideja, motivacija, koncept, odgovori na pitanja: šta i kako dalje?

 • Svima koji su bombardovani svakodnevno mnogim muzičkim informacijama, video snimcima, novim albumima, playlistama, ali ne znaju šta da vežbaju, transkribuju, proučavaju, kojim redom, koliko i na koji način?

 • Konačno, seminar je namenjen muzičarima koji žele suštinske promene i koji se ne boje da menjaju određene stvari u svojoj tehnici i interpretaciji zarad novog pristupa sviranju instrumenta i izvodjenju muzike uopšte

Poznavanje osnova ritmičke notacije je neophodno za sve učesnike, dok je basistima potrebno i elementarno znanje muzičke teorije 

Šta je neophodno poneti na seminar?

 

BUBNJARI donose svoje palice, nešto za pisanje, bubnjarske padove i stalke za njih.

BASISTI donose svoje bas gitare, nešto za pisanje, štimere, dugačke kablove (jack-jack) i stalke za bas gitare.

BiB seminar se sastoji iz 4 faze rada:

BP2

Faza 1

Rad u odvojenim prostorijama

Polaznici rade na svom instrumentu sa odgovarajućim mentorom obrađujući razne tehničke, teoretske i stilske elemente sviranja uz pripremu repertoara za završni nastup.

 • Basisti rade se prof. Vladimirom Samardžićem (bas)
 • Bubnjari rade sa prof. Brankom Popovićem (bubnjevi)
NATAŠA i DARIO 3

Faza 2

Rad u odvojenim prostorijama

Jako važna faza koja mnogim muzičarima “otvori oči”. Neki po prvi put čuju šta je to zaista njihovim kolegama važno dok sviraju zajedno u ritam sekciji i kako da to poprave.

 • Basisti rade se prof. Brankom Popovićem (bubnjevi) 
 • Bubnjari rade sa prof. Vladimirom Samardžićem (bas)

Faza 3

Rad u odvojenim prostorijama

Zajednički rad u okviru različitih ritam sekcija “basista-bubnjar”.

Tokom ove faze polaznici imaju mogućnost da iste pesme, ritmove, bas linije probaju i vežbaju sa različitim partnerima konačno formirajući ritam sekciju za finalni nastup. Radeći sa različitih muzičarima oni uče kako da se međusobno više slušaju i brže i lakše muzički prilagođavaju.

SELFIE BIB

Faza 4

Rad u zajedničkoj prostoriji

Finalni nastupi svih polaznika u okviru dodeljnih ritam sekcija. Izvode se kompozicije koje su vežbali tokom prethodnih dana. Svaki učesnik dobija priliku da nastupi sa barem jednim partnerom. 

Tokom rada sa svojim predavačima, polazniici dobijaju odgovore na mnoga važna pitanja koja ih najčešće muče. A to su:

Koji su ključni elementi dobrog groove-a i kako da ih poboljšaju?

Kako da identifikuju svoje instrumentalne tehničke probleme, analitički pristupe i nađu najefikasnije rešenje?

Kako da sa svojim bubnjarem ili basistom razviju zajednički osećaj za “time” i ritmičku usaglašenost? Kako da vežbaju zajedno kao ritam sekcija, a kako odvojeno?

Kako da jednostavno i brzo kreiraju sopstvene muzikalne bas linije i bubnjarske ritmove u različitim situacijama?

Zašto je važno da improvizuju bez obzira na kom se nivou nalaze i kako da unaprede tu veštinu u okviru ritam sekcije?

Kako da ovladaju različitim muzičkim pravcima i to najbolje iskoriste u okviru muzičkog stila kojim se bave?

Ovo su utisci polaznika BIB SEMINARA:

Odlično iskustvo, vrhunski organizovano predavanje. Rad sa notama, vežbe za groove, time, gomila korisnih saveta. Mogućnost da pređemo toliko različitih stilova i da se upoznamo sa osnovnim karakteristikama sa svakim od njih. Odlična prilika da ih provežbamo na različite načine, ali i sa vrhunskim bubnjarem, predavačem Brankom Popovićem. Pored svega, sjajno druženje i veoma prijatna atmosfera. Moja topla preporuka svim basistima i bubnjarima.
Vlada Bojić

     Gitarista/Basista, Zrenjanin

Fantastičan seminar koji mi je mnogo toga pojasnio, ali i usmerio me za dalji rad i vežbanje. Koncept rada mi se jako dopao. Vladimir i Branko su sjajni muzičari i predavači. Odlično funkcionišu zajedno i umeju da objasne sve o čemu predaju na razumljiv i interesantan način. Samo slušanje njihovih predavanje je velika stvar. A onda, drugi dan, vežbanje bas linija različitih stilova sa drugim bubnjarima koje nisam poznavao mi je otvorilo oči i uši. Bilo je izazovno, ali i zabavno. Odmah u vatru! Verujem da bi svaki basista i bubnjar imao velike koristi od BIB seminara.
Dražen Radovanac
Bas gitarista, Novi Sad
Ovako iskustvo dvodnevnog muzičkog drill-a je teško sročiti u reči, to treba doživeti. Do sada sam prisustvovao nekoliko puta bubnjarskim radionicama, ali ovo je nešto posebno. Branko je verovatno najbolji profesor bubnjeva na ovim prostorima i ovim seminarom samo to potvrđuje, dok je sviranje sa Vladom i slušanje njegovih saveta bilo zaista neprocenjivo. Ovo je prvi put da sam imao priliku da sviram sa jednim basistom takvog kalibra od koga sam dobio veoma korisne savete. Takođe, sviranje sa drugim basistima koje uopšte ne poznajem je bilo veoma izazovno, jer sam navikao da radim sa ljudima koje već poznajem. To mi je potpuno promenilo percepciju, koliko je važno slušanje! Obojici sam veoma zahvalan na ovom seminaru koji svima preporučujem.
Dragan Čupeljić
Bubnjar, Banja Luka (BiH)
On line bubnjarsku školu Branka Popovića koristim već neko vreme i mnogo mi pomaže. Međutim, rad sa profesorima Brankom i Vladom tokom ova dva dana seminara je mom sviranju bubnjeva dao neverovatan boost. Do sada nisam imao prilike da prisustvujem ovako intenzivnim radionicama, a posebno ne ovako fenomenalno koncipiranim. Toliko korisnih informacija, vežbi, metoda, pristupa sviranju i primena odmah u praksi! Mnogo sam toga naučio i saznao o svom sviranju, gde se trenutno nalazim i šta i kako treba dalje da radim. Bravo za profesore!
Nebojša Aradski
Bubnjar, Beograd

Klikni na video linkove ako želiš da vidiš i čuješ još komentara basista i bubnjara, nekadašnjih polaznika seminara:

Ovo su neka od najčešćih pitanja vezanih za pohađanje BIB SEMINARA: 
U principu NE. Ali ako se pokaže interesovanje za učeće i drugih instrumentalista, postoji mogućnost da organizujemo ENSEMBLE SEMINAR koji bi uključivao i predavače za druge instrumente gde bi završni koncert predstavljao nastupe različitih grupa formiranih tokom seminara. 

AUDIO ili VIDEO snimanje seminara u celosti nije dozvoljeno, ali u dogovoru sa predavačima, određene primere je moguće snimiti telefonom. Finalni nastupi na kraju drugog dana su dozvoljeni za audio i video snimanja. 

Nije, iz dva osnovna razloga. Prvo je jednostavan, finalni program seminara jednim delom zavisi od sastava prijavljenih polaznika. Drugi razlog je taj što za svaki seminar predavači pripremaju repertoar sa novim numerama i vežbama.  

Da, naravno. Ali, kao što smo ranije naveli, da bi seminar mogao da se prati na pravi način i iskoristi u potpunosti, neophodno je poznavanje osnovne ritmičke notacije za sve učesnike, a za basiste je bitno i poznavanje osnova muzičke teorije.

DATUMI I MESTA ODRŽAVANJA SLEDEĆIH BIB SEMINARA BIĆE USKORO OBJAVLJENI, ALI PRE TOGA TREBA NAM TVOJA POMOĆ!

DATUMI I MESTA ODRŽAVANJA SLEDEĆIH BIB SEMINARA BIĆE USKORO OBJAVLJENI, ALI PRE TOGA TREBA NAM TVOJA POMOĆ!

Klikni na PRIJAVI SE, napiši u kom gradu bi želeo da se održi BIB SEMINAR i kada. Reci nam nešto kratko o sebi. Mi ćemo ti se javiti čim budemo znali tačno vreme i mesto prvog narednog Seminara za basiste i bubnjare. 
Vidimo se prvog dana seminara ujutru na registraciji! 
 

Za bilo kakva dodatna pitanja u vezi sa programima, načinom rada i datumima organizovanja BIB SEMINARA možeš nas kontaktirati lično putem emaila vladabass@gmail.com  ili brankodrums@yahoo.com.

Profesor bas gitare
Vladimir Samardžić

Profesor bubnjeva
Branko Popović

 

© 2019 vladabasslessons.com

bubnjarskiinstitut.com